Kā izvēlēties seifu, kurā glabājas ne tikai nauda

„Pasarg’, Dievs, mani no ļauna!” Aizgaiņājot pašas nepatīkamākās domas, šos apslēptākos buramvārdus mēs sakām visdažādākajos mūsu dzīves mirkļos. Vai tas būtu gājiens uz krāmu tirgu, kur, kā biezs, kabatzagļu, vai atgriežoties mājās vēlā nakts stundā. Mēs reizēm nejūtamies droši pat savā dzīvoklī. Policijas ziņas atgādina karadarbības hroniku. Pēc statistikas ziņām, ik pēc katrām 3,5 minūtēm notiek dzīvokļu zādzības. Atrast ļaundarus, kā likums, neizdodas. Bet, vai var šādas nepatikšanas novērst? Vadošā seifu un metāla mēbeļu piegādātāja un ražotāja kompānijas INSAFE speciālisti uz šo jautājumu atbild pārliecinoši: jūsu uzkrājumu aizsardzību nodrošinās seifs.

Pirmā situācija: skumjā

Reiz, kādai populārai aktrisei dzīvoklī uzsprāga krāsainais televizors. Šajā ugunsgrēkā sadega viss. Tai skaitā, arī unikāls foto arhīvs, par kura zaudējumu viņa pārdzīvo līdz šim brīdim. Un, kaut arī pilnībā izdegušo dzīvokli pēc tam izremontēja, dzīvot tajā aktrise vairs nespēja. Viņai tā bija kļuvusi pavisam sveša māja - bez atmiņām, bez fotogrāfijām, kuras vairs neatgūt.

Padoms. Tiem, kuri nevēlas nokļūt tamlīdzīgā situācijā, vislabāk, drošā vietā jau laikus novietot sirdij dārgas fotogrāfijas, vēstules un citus dokumentus. Labākais variants šajā gadījumā – iegādāties ugunsdrošu seifu, kura starpsienu telpa piepildīta ar ugunsizturīgu betonu. No uzlaušanas šāds seifs ne īpaši paglābs, bet no uguns – noteikti pasargās. Ugunsdrošiem seifiem tiek veikta pietiekoši stingra pārbaude: vispirms tajos ievieto papīra dokumentus, ievieto tos krāsnī, kurā temperatūra ir 1000 grādu un notur vienu stundu. Pēc tam atdzesē un nomet no 6 metru augstuma, pēc tam atkal karsē. Ja pēc šīm pārbaudēm dokuments seifa iekšpusē ir salasāms, tas nozīmē, ka izturības tests izturēts.

Pie seifa ugunsdrošības vērtējuma speciālisti ņem vērā divus parametrus: laiku minūtēs, kura laikā temperatūra korpusa iekšpusē nepārsniedz objekta kritiskos uzglabāšanas parametrus (seifa marķējumā šis kritērijs tiek izteikts ciparos – 60 vai 120) un glabāšanas objekta tipu, apzīmētu ar burtiem (B – naudaszīmes, papīra dokumenti; D – visi uzskaitītie, plus magnētiskie diski un lentas, kino un foto filmas; DIS – un mīkstie magnētiskie diski).

Otrā situācija: kuriozā

Veiksmīgs uzņēmējs ģimenes fotogrāfijas un svarīgus dokumentus nezaudēja ugunī. Krāsmatās pārvērtās visa viņa... personīgā dzīve. Par degauklu, kas sagrāva ģimenes laimi, kļuva vēstules no bijušās simpātijas, kuras uzņēmējs pavirši glabāja savā kabinetā uz grāmatplaukta aiz grāmatām. Aizvainotā sieva, nejauši atradusi intīmo saraksti ģenerāltīrīšanas laikā, iesniedza laulības šķiršanu un tiesas ceļā atņēma vīram ne tikai bērnu, bet arī solīdu ģimenes kapitāla daļu.

Padoms. Saka, ka no citu kļūdām nemācās. Tikai no savējām. Ja tas tā arī ir, tad laiks šo likumsakarību mainīt un glabāt seifā lietas, kas nav paredzēts svešām acīm (vai nu tie būtu mājinieki vai viesos uzaicināti radinieki, vai gadījuma cilvēki). Turklāt nav nepieciešams iegādāties sevišķi daudzfunkcionālu metāla glabātuvi. Pietiek ar neliela apjoma seifu, kas veiksmīgi apvieno vienkāršu ekspluatāciju, augstu kvalitāti un optimālu cenu un ļauj nodrošināt drošu, svarīgu, slepenu dokumentu glabāšanu par saprātīgu naudu. Lai seifs nekristu acīs, to var nomaskēt. Pēc būtības tie ir uzlaušanas droši seifi, taču nepieciešamais aizsardzības līmenis tajos parasti tiek nodrošināts tikai no durvju puses, vai arī seifs tiek iemontēts sienā. Labi, ja šim nolūkam ir niša. Ja tādas nav, to nepieciešams iepriekš paredzēt tuvākā remonta laikā.

Visaugstāko aizsardzības pakāpi nodrošina WEGA sērijas seifi, ko ražo vācu firma Format, kā arī seifi AIKO. Labi sevi parādījuši kompānijas INSAFE seifi Valberg, kas izdevīgi atšķiras ar pieejamu cenu un augstu kvalitāti, kā arī Itālijā ražotie Technomax seifi.

Trešā situācija: mīklainā

Atgadījums, par kuru būs runa šajā sadaļā, noticis pazīstamas dziedātājas N ģimenē, kuras īsto vārdu saprotamu iemeslu dēļ mēs neatklāsim. Viņai nepatīk atcerēties to, kas notika pirms vairākiem gadiem, kad publikas mīlule atzīmēja kārtējo, apaļo jubileju. Uz viņas jubileju greznajā dzīvoklī, Maskavas centrā, sanāca ne mazums ievērojamu viesu. Nākamajā rītā pēc banketa dzīvokļa saimnieci sagaidīja pārsteigums. Atverot guļamistabā glabāto lādīti ar dārglietām, viņa neatrada dārgu gredzenu. Izskaitļot zagli tā arī neizdevās.

Tamlīdzīgas situācijas, diemžēl, nav retums. Turklāt, līdzīgās situācijās, kā pazudušās vērtslietas, figurēja ne tikai dārglietas un nauda, bet arī svarīgi dokumenti (pases, nekustāmā īpašuma dokumenti), bet aizdomās turamie – ne tikai labi cietušo paziņas, bet arī viņu radinieki, mājkalpotāji, kā arī gadījuma cilvēki (santehniķi, elektriķi, bērnu klasesbiedri), kuri laiku pa laikam pie viņiem iegriezās.

Padoms. Mēbeļu seifi Valberg vai T sērijas seifi ar elektronisko atslēgu (INSAFE), kā arī seifi Technomax (Itālija) – šiem visiem bez vienkāršas izmantošanas, lakoniska dizaina un pieņemamas cenas vēl piemīt arī augsta drošības pakāpe. Tie visi atbilst jaunākajām Eiropas prasībām iebūvējamiem mēbeļu seifiem. Nepieredzējušam zaglim šādu seifu sarežģīti pamanīt, nemaz nerunājot jau par uzlaušanu.

Ceturtā situācija: nepatīkamā

Kad runa ir par profesionāļiem, ar vienkāršu mēbeļu seifu nepietiek. Sevišķi, ja jums pieder kaut kas īpaši vērtīgs. Tā var būt gan unikālu marku un monētu, gan apbalvojumu kolekcija, ar kuriem savā laikā tikāt novērtēti jūs vai jūsu tuvinieki.

Noziedzniekiem, kas aplaupīja pazīstama sportista - olimpiskā čempiona lēcienos ūdenī no tramplīna, vecāku dzīvokli, iepatikās tieši šie apbalvojumi – sportista kubi un medaļas. Tiesībsargājošo orgānu darbinieki, kas nodarbojās ar šo lietu, vēl tagad, kad pagājuši divi gadi kopš zādzības, ir pārliecināti: zagļi darbojās pēc kāda kolekcionāra pasūtījuma, jo nekādas juvelierizstrādājumu vērtības netika aiztiktas, apbalvojumi bija izgatavoti no parastā metāla. Toties tie bija dārgi pašam pasaules čempionam, kurš pat izsludināja naudas prēmiju tiem, kas atdos viņam nolaupīto, jo citu medaļu vai ordeni viņam neviens speciāli vairs neizgatavos.

Padoms. Pazudušo, diemžēl, vairs neatgūt: šādas zādzības, kā likums, tiek atklātas ļoti reti. Taču novērst tamlīdzīgas situācijas var. Kā? Nopērkot uzlaušanas drošu seifu, kura durvis ir izgatavotas no biezas tērauda loksnes, bet sprauga starp sieniņām piepildīta ar augstas izturības betonu. Šādus seifus iedala 10 klasēs. 3. un 4. klases seifi tiek uzstādīti banku glabātuvēs, 5. un 6. klase ir cieņā pie juvelieriem, bet 1. un 2. klase brīnišķīgi iederēsies jūsu mājās.

Tāpat kā gadījumā ar ugunsdrošiem seifiem, arī uzlaušanas drošiem seifiem, pirmkārt, pirms izlaišanas pārdošanā tiek pārbaudīta izturība. Sakarsētā krāsni tos gan neliek (spēcīga ugunsgrēka gadījumā, šāda seifa saturs, kaut arī tam ir dažas ugunsdrošas īpašības, pārvērtīsies pelnos). Uzlaušanas noturības pārbaudei uzaicina... profesionālus kramplaužus, no speciālām iestādēm un tie cenšas seifus uzlauzt. Pēc „zinātniskās uzlaušanas” rezultātiem nosaka vienības – uzlaušanas noturības klasi konkrētam seifu veidam. To veic pareizinot „izmēģinājuma laiku” ar „instrumenta koeficientu” (elektriskais urbis vai gāzes deglis) un pievienojot iegūtajai summai izmantojamo instrumentu „bāzes lielumu”. Pēc izmēģinājumu rezultātiem, ņemot vērā katra instrumenta tipa tīro darba laiku, un tā koeficientu, tiek noteikts pretestības Ec vienību skaits dotā tipa seifiem.

Ir vērts pievērst uzmanību uzlaušanas drošu seifu izturībai produktiem no Āzijas (AIKO), Itālijas (Technomax), Somijas (Kaso) un Francijas (Fichet), kā arī Karat sērijas seifiem Valberg (INSAFE, Bulgārija).

Piektā situācija: bezjēdzīgā

Bet šis gadījums no kuriozu sērijas un tas notika parastā ģimenē. Notikumi attīstījās pašā bezjēdzīgajā veidā. Vai jums kādreiz ir gadījies atstāt uz neilgu laiku divgadīgu bērnu bez uzraudzības? Lūk, arī jaunā māmiņa pieļāva šādu kļūdu. Pļāpājot ar kaimiņieni kāpņu laukumiņā, viņa bija atstājusi mazo dēliņu vienu rotaļāties. Atgriežoties dzīvoklī, sieviete sastinga uz sliekšņa: par rotaļlietām viņas mazulis bija izvēlējies ģimenes dārglietas, kuras vienu pēc otras aizrautīgi nolaida klozetpodā.

Padoms. Mātei atliek tikai just līdzi: šāds liktenis var piemeklēt ne tikai dārglietas, bet arī svarīgus dokumentus. Tādēļ galvenais uzdevums – tos droši noglabāt. Šim mērķim noderēs parastais uzlaušanas drošais seifs ar atslēgas slēdzeni. Lielākā daļa seifu ražotāju saviem izstrādājumiem izvēlas vācu kompānijas Mauer atslēgu slēdzenes, kas aprēķinātas uz 10 tūkstošiem atvēršanas reižu un izceļas ar precīzu izpildījumu, kas nodrošina to augstu ekspluatācijas drošību.

Tiem, kas nevēlas darboties ar atslēgām, labāk noderēs seifi, kas apgādāti ar kodu slēdzenēm (mehāniskām vai elektroniskām), kuru kodu kombināciju jūs varat mainīt jebkurā momentā. Taisnību sakot, lai atvērtu četru kodu slēdzeni, kas sastāv no četriem divciparu skaitļiem, nepieciešams veikt 10 diska pagriezienus ar četrām fiksēšanas reizēm, kam jāpatērē ne mazāk kā 30 sekundes.

Elektroniskā slēdzene atrisina šo problēmu, un, pie viena, dāvā īpašniekam virkni specifisku funkciju: piekļuves bloķēšanu, atvēršanas aizturi un tml. Taču ar labu elektronisko slēdzeni aprīkota seifa cena ir daudz augstāka. Ko izvēlēties, būs jāizlemj jums pašam. Turklāt, ja jūsu mājā ir mazs bērns, kuram patīk visu izpētīt un pārbaudīt lietu izturību...

Sestā situācija: traģiskā

Bērni – tā ir īpaša tēma, kur gandrīz katrs gadījums ir kuriozs. Taču daļa gadījumu beidzās traģiski. Viens no tādiem notika pirms diviem gadiem, kad, spēlējoties ar tēva gāzes pistoli, piecgadīgs zēns guva smagu galvaskausa traumu. Izglābt puisēnu neizdevās. Bēdu māktie vecāki vēl joprojām nevar sev piedot, ka tajā liktenīgajā dienā atstāja ieroci redzamā vietā. Ja viņi būtu visu iepriekš apdomājuši, traģēdija varēja nenotikt.

Padoms. Nepieciešams iegādāties ieroču seifu? Kompānijai INSAFE šajā jomā ir liela pieredze, savukārt klientiem – plaša izvēle. Ieroču seifus kompānijas tirdzniecības apgrozījumā pārstāv vācu firmas Format izstrādājumi, kuri izceļas ar nevainojamu kvalitāti, augstu drošības pakāpi, stingru dizainu un pieņemamu cenu, kā arī ar pašu ražotiem dažādas komplektācijas seifiem, ar tirdzniecības marku Valberg (ar diviem funkcionāliem nodalījumiem patronu, medību munīcijas, dokumentu glabāšanai, kā arī diviem līdz pieciem spaiļu veida stiprinājumiem šauteņu ievietošanai), kas aprīkots ar 8 suvālām Mauer (Vācija) slēdzenēm. Varat neuztraukties: tajos glabātais ierocis nekad neizšaus…bez jūsu ziņas.