Kad būsi izlēmis, kāda tipa, izmēra un cenas amplitūdas seifu vēlies, vēl būs jāizvēlas viens no diviem variantiem: mehāniski vai elektroniski slēdzams seifs. Kādam varētu šķist, ka elektroniskais seifs ir labākā izvēle 100% gadījumu, jo tas ir modernāks, tomēr viss nav tik vienkārši un seifa slēdzenes tipa izvēli ietekmē vairāki faktori, ne tikai modernums.

Katram no šiem slēdzeņu veidiem ir savi plusi un mīnusi, kuri tad arī palīdzēs tev izdarīt izvēli.

Kādā telpā plānots uzstādīt seifu? Ja seifu plānots uzstādīt telpā, kura netiek apsildīta, kura pastāvīgi vai periodiski ir auksta un ar paaugstinātu gaisa mitrumu, tad labāk izvēlēties seifu ar mehānisko slēdzeni. Kāpēc? Jo aukstuma un mitruma ietekmē elektronika var niķoties, kā arī baterijas aukstumā izlādējas daudz ātrāk nekā labi apsildītā telpā. Seifi ar mehānisko slēdzeni ir daudz piemērotāki, piemēram, garāžām un pagrabiem, jo temperatūras un gaisa mitruma izmaiņas to darbību neietekmē.

Ja seifu plānots uzstādīt labi apsildītā telpā, kurā ir putekļaina vide, piemēram, galdnieku darbnīcā vai produktu noliktavā, tad labākā izvēle būs seifs ar elektronisko slēdzeni, jo šādiem seifiem nav atslēgas cauruma, caur kuru putekļiem iekļūt seifā. (Protams, šādos gadījumos kā alternatīvu var izvēlēties arī mehānisko seifu ar mehānisko kodu slēdzeni.)

Cik lietotāju būs seifam? Ja seifu lietos viens vai divi cilvēki, tad labs variants būs gan mehāniskais, gan elektroniskais seifs. Vien jāņem vērā, ka tad, ja izvēlēsies mehānisko seifu, tev seifa atslēga būs jānēsā līdzi vai arī jāatrod tai ļoti laba slēptuve. Te gan jāņem vērā tas, ka mehāniskajiem seifiem pieejamas ne tikai atslēgas, bet arī mehāniskās kodu slēdzenes.

Ja seifu lietos vairāki cilvēki, tad labs variants būs seifs ar elektronisko slēdzeni, jo, pievienojot seifa lietotāju lokam jaunu cilvēku, tev viņam būs tikai jāpasaka kods, bet, izslēdzot kādu cilvēku no seifa lietotāju saraksta, vajadzēs tikai nomainīt seifa kodu. Jāņem vērā, ka ir arī tādi elektroniskie seifi, kurus iespējams atvērt nevis ar kodu, bet gan ar pirkstu nospiedumu skenera palīdzību.

Cik tu esi tehnisks? Ja seifu lietos cilvēks, kurš nav pārāk tehnisks, tad atbilde būs mehāniskais seifs ar atslēgu. Izvēloties seifu ar mehānisko slēdzeni, nebūs jāraizējas par baterijas nomaiņu, koda atcerēšanos vai koda maiņu - vajadzēs tikai rūpīgi glabāt atslēgu un noslēpšanas gadījumā atcerēties, kur tā noglabāta. Situācija gan nedaudz mainās, ja tiek izvēlēts mehāniskais seifs ar mehānisko kodu slēdzeni.

Ja koda atcerēšanās tevi nesatrauc un tev nav pretenziju periodiski nomainīt baterijas, tad atbilde būs elektroniskais seifs. Izvēloties elektronisko seifu, tev nebūs jāslēpj atslēga un tev būs plašākas iespējas dalīties ar pieeju seifam, kā arī nepieciešamības gadījumā varēsi kodu vienkārši nomainīt un ierobežot pieeju seifam līdz pat vienai personai.

Ceram, ka šis raksts nedaudz atvieglos tavu izvēli!