Seifs ir ilgtermiņa ieguldījums, kurš netiek mainīts ik pēc pāris gadiem, tāpēc svarīgi jau ar pirmo piegājienu iegādāties īsto seifu, kurš atbildīs tavām vajadzībām un uzticami kalpos daudzus gadus. Bet kādi tad ir kritēriji, pēc kuriem vadīties, lai atrastu sev piemērotāko seifu?

Elektroniskais vai mehāniskais: Protams, katram no šiem seifu veidiem ir savi plusi un mīnusi.

Seifs ar mehānisko slēdzeni ir noturīgs pret paaugstinātu gaisa mitrumu telpās, kā arī lielu aukstumu, turklāt tam nav nepieciešamas baterijas. Ja seifu izmanto vairāki cilvēki, jāņem vērā, ka būs nepieciešams izgatavot atslēgas kopijas (ja vien tas nav mehāniskais seifs ar mehānisko kodu atslēgu), kā arī noteikti būs jāpadomā par drošu seifa atslēgu glabāšanas vietu.

Seifs ar elektronisko slēdzeni ir ļoti ērti lietojams, jo tev tikai jāiegaumē tā kods, kuru vari uzticēt arī citiem cilvēkiem, kas šo seifu izmantos. Šis seifu veids aiztaupīs raizes par atslēgas slēpšanu vai nozaudēšanu. Jāņem vērā, ka elektroniskie seifi ir jutīgāki pret paaugstinātu gaisa mitrumu, kā arī tiem nepieciešama periodiska bateriju maiņa.

Seifa lielums: Izmērs ir viens no galvenajiem kritērijiem, kas tiek ņemts vērā, iegādājoties seifu. Mazāks seifs parasti nozīmē mazāku cenu, bet ļoti bieži cilvēki nožēlo, ka iegādājušies pārāk mazu seifu, jo, kad viņi sāk to lietot, viņi apjauš, cik daudz lietas viņi vēlas tajā glabāt.

  • Mazs seifs piemērots tad, ja ikdienā jāglabā tikai dažas lietas -skaidrās naudas uzkrājumi, rotaslietas, svarīgākie dokumenti (piemēram, pase), zīmogi un citi nelieli priekšmeti.
  • Vidēja izmēra seifs ir populārākā pircēju izvēle, jo tajā var ievietot rotaslietu lādīti, naudu, dokumentu mapes bez nepieciešamības tās locīt un citas lietas.
  • Lielam seifam jābūt rūpīgi pārdomātam pirkumam, jo tas ir liels, smags un aizņem telpā ievērojamu platību. Šādi seifi piemēroti liela izmēra ieroču (piemēram, medību bisēm) un dokumentu mapju glabāšanai, kā arī citām specifiskām vajadzībām.

Pirms seifa iegādes ieteicams salikt čupiņā mantas, kuras plānots seifā likt. Mantu kaudzīte jāizmēra ar mērlenti un jāpierēķina tai klāt arī neliela rezerve. Tas ļaus aptuveni uzzināt tev nepieciešamā seifa tilpumu.

Seifa cena: Lēti seifi ir viegli, to eņģes un slēdzenes ir diezgan vienkārši uzlauzt, kā arī to sienas un durvis ir plānas, tāpēc tie galvenokārt ļaus ietaupīt naudu, bet nesniegs sirdsmieru par mantu drošību. Iegādājoties seifu, jāņem vērā, ka tas ir ilgtermiņa ieguldījums un no tā kvalitātes atkarīga noglabāto mantu drošība. Portāls Safe and Cosy aprēķinājis, ka labs maza izmēra seifs maksā vidēji 300€, vidēja izmēra seifs ap 600€, bet liela izmēra seifs, sākot no 1200€. (Te gan jāņem vērā arī seifu specifika, jo tā būtiski ietekmē seifu cenu.) Ieteicams pirkt zināma zīmola seifu, kura pārdevējs nodrošina arī apkalpošanas servisu.

Ugunsdrošība: Vai, iegādājoties seifu mājai, ir svarīgi, lai tas būtu arī ugunsdrošs? Mūsu atbilde ir "Jā!". Svarīgi, lai tavas mantas būtu pasargātas ne tikai no zagļiem, bet arī no ugunsnelaimēm - tieši to vēlas vairums cilvēku, kas iegādājas seifu lietošanai mājās.

Ugunsdrošā seifā parasti tiek glabātas dzimšanas apliecības, pases, nauda, vērtspapīri, apdrošināšanas dokumenti, svarīgi rēķini, USB zibatmiņas, ārējie cietie diski, dārglietas un citas lietas.

Izvēloties seifu, jāatceras, ka nav viena labākā seifa. Ir tikai tavām vēlmēm un vajadzībām piemērotākais, tomēr jāpatur prātā arī augstāk minētie ieteikumi, lai, laikam ejot, izvēli nenāktos nožēlot.