Pirkumu grozs

Ieroču seifi: ieroču glabāšanas noteikumi

Publicēts: 28.12.2023 Izlasītie laiki: 964

Ieroču seifi: ieroču glabāšanas noteikumi

Personīgie ieroči ir ne tikai privilēģija, bet arī liela atbildība. Lai iegādātos ieročus, Latvijā, tāpat kā daudzās citās valstīs, ir jāsaņem atļauja.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2019. g. 15. jūnija noteikumu  “Noteikumi par ieroču un munīcijas apriti” pantu  Nr. 210. un  2019. 14. marta „Ieroču aprites likumu“ ieroču nēsāšanas atļauju var saņemt ikviens pilngadīgs Latvijas pilsonis, kurš izpildījis vairākas prasības, proti: saņēmis medicīnisko izziņu par veselības stāvokļa atbilstību, nokārtojis praktisko eksāmenu šaušanā, samaksājis valsts nodevu un iesniedzis pieteikumu.

Aizraušanās ar medībām, iespējams, ir visizplatītākais ieroču iegādes iemesls. Arī personīgām vajadzībām ieročus bieži iegādājas pašaizsardzības nolūkos. Tomēr ne visi ieroču īpašnieki zina, kā tos pareizi glabāt.

Ja plānojat iegādāties ieročus, Jums būs jāveic atbilstošas ieroču glabāšanas atļaujas noformēšana, kā arī jāiegādājas seifs.

Ieroču seifs ir svarīgs šaujamieroču iegādes un glabāšanas priekšnoteikums. Saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem, pilsoņiem piederošie ieroči un munīcija jāuzglabā viņu dzīvesvietā seifā, kas ir aizslēdzams ar slēdzeni, kuru atslēgt var tikai ieroča īpašnieks, vai ieroču skapjos.

 

Likumdošana par ieroču seifiem

Likumi par ieroču glabāšanu Latvijā ir noteikti šādos normatīvajos aktos:

  • likumā ”Ieroču aprites likums” (pieņemts 2019.gada 14. martā, stājies spēkā 2019. gada 10. aprīlī) un tam pakļautajos Ministru kabineta 2019. gada 21. maija noteikumos Nr. 221 "Noteikumi par ieroču atļaujām un ieroču konfiskāciju un iznīcināšanu" (stājās spēkā 2019. gada 15. jūnijā), Ministru kabineta 2019. gada 21. maija noteikumos Nr. 210 "Noteikumi par ieroču un munīcijas apriti" (stājās spēkā 2019. gada 15. jūnijā).
  • Saskaņā ar likumu personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības: iegādāties, uzglabāt, nēsāt un pārvadāt deaktivizētus šaujamieročus, kas atbilst ES regulas 2015/2403 prasībām, uzglabāt, nēsāt un pārvadāt deaktivizētus šaujamieročus pēc Valsts policijas atļaujas saņemšanas, kā arī iegādāties, uzglabāt un pārvadāt deaktivizētus augstas enerģijas pneimatiskos ieročus pēc Valsts policijas atļaujas saņemšanas. Ieroča iegādes atļauja ir spēkā trīs mēnešus no dienas, kad Valsts policija pieņēmusi lēmumu par tās izsniegšanu.

Valsts policija izsniedz ieroču glabāšanas, nēsāšanas, ieroču kolekcijas atļaujas, kā arī Eiropas šaujamieroču licences uz pieciem gadiem, bet medībām un sportam uz nenoteiktu laiku, nodrošinot atļauju periodisku pārskatīšanu vismaz reizi piecos gados. Visu nepieciešamo informāciju par ieroča atļaujas iegūšanu varat atrast šeit.

 

Kas un kā  kontrolē ieroču glabāšanu?

Fiziskajai un juridiskajai personai pēc policijas darbinieka vai iestādes amatpersonas pieprasījuma, kuras kompetencē ir ieroču aprites kontrole, ir jāuzrāda ieroči, munīcija un tās  sastāvdaļas,  kā arī  atbilstoša ieroču atļauja.

Valsts policijas darbiniekam ir tiesības bez iepriekšēja brīdinājuma pārbaudīt šaujamieroču, munīcijas, to sastāvdaļu un augstas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšanas nosacījumus ieroču atļaujā norādītajā adresē.

 

Kādi ir ieroču seifi?

Ir dažādas seifi, kas paredzēti ieroču glabāšanai. Ir lētāki seifi, kas atbilst tikai drošības valsts prasībām (piemēram, tērauda biezums) un ir arī seifi ar sertifikātiem gan pašiem seifiem, gan to slēdzenēm. Šādi seifi maksā nedaudz vairāk, taču tiem ir augsta aizsardzības un uzticamības pakāpe.

Ieroču glabāšanas seifiem ir palielināts sienu biezums, daudzslāņu korpusa struktūra, un tie ir aprīkoti ar specializētām, īpaši drošām slēdzenēm. Slēdzenes var būt  elektroniskas, koda mehāniskas vai biometriskas atslēgas. Attiecīgi produktu svars no tā kļūst lielāks.

Atkarībā no ieroča veida visi ieroču glabāšanas seifi ir sadalīti divās grupās:

  • Maza izmēra pistoļu seifi, kas paredzēti īsstobra un traumatisku ieroču glabāšanai.
  • Lielāki ieroču seifi, kas paredzēti dažādu bisu, šauteņu un karabīnu glabāšanai.

 

Mēs piedāvājam gan ieroču seifus gariem ieročiem un  pistolēm, gan ekskluzīvus ieroču glabāšanas seifus.

 

  • Ieroču seifi garstobra ieročiem

ARSENAL 1480T ieroču seifs ir ideāli piemērots šaujamieroču, pistoļu, patronu krājumu un nepieciešamo ieroču piederumu glabāšanai.

1480x300x300mm.

Korpusa un durvju metāla biezums - 3 mm.

Komplektā ar Kaba Mauer atslēgas slēdzeni.

Bloķēšanas  sistēma.

Pretuzlaušanas noturība - EN 14450, klase S1 (IMP).

 

  • Ieroču seifi pistolēm

ARSENAL 25 T ieroču seifs ir paredzēts šaujamieroču un munīcijas glabāšanai.

250x340x280mm.

Korpusa metāla biezums - 3 mm, durvju metāla biezums - 5 mm.

Komplektā ar Kaba Mauer atslēgas slēdzeni.

3 virzienu bloķēšanas sistēma.

Aprīkots ar papildu munīcijas nodalījumu, kas slēdzas ar atsevišķu atslēgu.

Hakeru izturības klase: A1.

 

  • Ekskluzīvi ieroču glabāšanas seifi

Ekskluzīvs Valberg Jagger 1660 ieroču seifs ir paredzēts ieroču glabāšanai.

1438x425x377mm.

Durvju biezums - 110 mm, sienu biezums - 90 mm.

Bloķēšanai tiek izmantota īpaši droša 4-daļīga pretuzlaušanas aizsardzības  aizbīdņu sistēma.

Mēs iesakām izvēlēties ieroču seifu no mūsu plašā tiešsaistes veikala klāsta. Dažādi izmēri, svars, slēdzenes tips, pretuzlaušanas aizsardzības  mehānismi, izmantotā metāla biezums, pretuzlaušanas klase, ieroču seifa iekārtojums, ietilpība, cenu diapazoni un daudz kas cits ļaus Jums izvēlēties optimālo modeli, kas atbilst Jūsu prasībām. 

 

Ieroču seifa izvēle pēc tā Ietilpības un aprīkojuma

Ieroču seifs ir ne tikai uzticams, bet arī ērts, jo ieroču seifos ir gan plaukti  ieročiem, gan  papildu plaukti, uz kuriem novietot pistoles vai vērtslietas. Daudziem ieroču seifiem iekšpusē ir ar atslēgu aizslēdzams papildu nodalījums, kas atbilst likuma prasībām par  ieroču un munīcijas atsevišķu glabāšanu.

Izvēloties ieroču seifu, īpaša uzmanība jāpievērš tā iekšējiem izmēriem. Gadās, ka, piemēram, iesācēji mednieki, kuri iegādājas savu pirmo seifu,  izvēlas to tikai vienam vai diviem ieročiem. Ja pēc kāda laika ieroču krājumi tiek papildināti,  ir jādomā par seifa nomaiņu.

Noteikti noskaidrojiet, vai seifa iekšējais augstums atbilst jūsu ieroča garumam, lai iegādātajā seifā ietilptu Jūsu ieroči. Gadās, ka aprakstā ir norādīts seifa iekšējais izmērs, neņemot vērā papildu nodalījumu. Tāpēc ir nepieciešams papildus precizēt ieroču augstumu, kas var ietilpt Jūsu izvēlētajā seifā.

Pareizi izvēlētu ieroču seifu var izmantot ne tikai ieroču un munīcijas glabāšanai, bet arī kā drošu vietu svarīgu dokumentu un vērtslietu glabāšanai. Mēs iesakām apsvērt iespēju iegādāties lielāku seifu un izmantot to optimāli.

Pareizi izvēlēts ieroču seifs palīdzēs:

  • Nodrošināt drošību un aizsargāt dārgus ieročus no zādzībām.
  • Nodrošināt augstu drošības līmeni saviem tuviniekiem.

Nav grūti iegādāties drošu ieroču seifu, un pie mums Jūs varat atrast dažādus ieroču seifu modeļus dažādos izmēros, izskatā un cenu līmenī.

Ieroču seifa uzstādīšana

Ieroču seifa uzstādīšana neaizņem daudz laika. Tomēr, uzstādot ieroču seifus, ir savas nianses tā īpašās konstrukcijas dēļ - mazs pamatnes garums un platums un daudzkārt lielāks korpusa augstums. Lai nodrošinātu maksimālu seifa stabilitāti, kā arī lai zaglis nevarētu izņemt jūsu seifu no telpas, ieroču seifs jāpiestiprina pie sienas vai grīdas, izmantojot enkura skrūves.

Uzstādot ieroču seifu Jūsu mājā, ieteicams to uzstādīt vietā, kas nav pieejama nepiederīgo personu  acīm un nepievelk lieku uzmanību.  Tāda vieta var būt  kādas  mēbeles iekšienē, aiz aizkariem, pieliekamajā vai citā slēptā vietā, nevis redzamā vietā vai pie ārdurvīm. Vēlams arī, lai seifa atrašanās vieta nebūtu caurstaigājama.

 

Kā pareizi uzglabāt ieročus mājās?

Ieroču seifs ir ieroča neatņemama sastāvdaļa. Iegādājoties ieroci, tā īpašnieks ir pilnībā atbildīgs par tā drošu glabāšanu. Tāpēc jebkuram nākamajam ieroča īpašniekam, domājot par šaujamieroča iegādi, vajadzētu arī izvēlēties viņam optimālo seifa modeli.

Ieroču glabāšanas drošības prasību ievērošana ir obligāta. Likuma prasības paredz, ka ieroči un ieroču munīcija nedrīkst būt pieejami nepiederošām personām, citiem ģimenes locekļiem un jo īpaši bērniem. Tas viss  jāuzglabā īpašā seifā vai metāla ieroču skapī, kas tiek aizslēgts ar atslēgu.

Piekļuvei ieročiem jābūt tikai tā īpašniekam un nevienam citam.  Tāpēc daudzi ieroču īpašnieki nēsā līdzi seifa atslēgas, bet atslēgu dublikātu katram gadījumam glabā nepieejamā vietā, piemēram, garāžā vai automašīnā zem paklāja, vai zem bagāžnieka apdares. Jūsu ģimenei un draugiem nevajadzētu zināt, kur atrodas ieroču seifa atslēgas.

Ar tiesību aktiem pilsoņiem ir noteiktas šādas prasības attiecībā uz viņiem piederošo ieroču glabāšanu:

  • Šaujamieroču, to maināmo būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču sastāvdaļu, munīcijas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšanai paredzētā metāla seifa vai metāla skapja (metāla kastes) sienu biezums ir vismaz 2,5 mm.
  • Cita materiāla speciāli šaujamieroča glabāšanai paredzētais rūpnieciski ražotais seifs pēc izturības ir ekvivalents šādam metāla seifam vai metāla skapim (metāla kastei).
  • Seifs vai metāla skapis (metāla kaste) ir aizslēdzams ar slēdzeni, kuru atslēgt var tikai ieroča īpašnieks.
  • Ja seifs vai metāla skapis (metāla kaste) ir aprīkots ar mehānisko slēdzeni, tā atslēgas ir pieejamas tikai ieroča īpašniekam.
  • Ja seifs vai metāla skapis (metāla kaste) ir mazāks par 1500 x 400 x 300 mm, to stiprina, savienojot ar grīdu vai sienu.
  • Medību vai sporta šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci glabā izlādētu (patronu padošanas mehānismā (magazīnā vai cilindrā) un patrontelpā munīcija nav ielādēta).
  • Pašaizsardzības šaujamieroci var glabāt kā medību un sporta ieroci vai ar pielādētu patronu padošanas mehānismu, nodrošinot, ka patrontelpā munīcija nav ielādēta.
  • Medību un sporta garstobra–vītņstobra šaujamieroča munīciju glabā seifā vai metāla skapī (metāla kastē) no ieroča atsevišķā slēdzamā nodalījumā vai atsevišķā seifā, vai metāla skapī (metāla kastē).

Jūs varat iepazīties ar ieroču glabāšanas noteikumiem saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem šeit.

 

Ar ko draud neuzmanīga ieroču glabāšana?

Pareiza ieroču glabāšana ir ne tikai likuma prasība, bet arī veselā saprāta un drošības apsvērumu ievērošana. Policijas sods par neuzmanīgu ieroču glabāšanu ir mazākais traucēklis, kas var notikt. Daudz sliktāk, ja Jūsu nolaidīgās attieksmes dēļ cietis Jūsu tuvinieki.

Bērni var sasniegt ieroci, kas atrodas redzamā vietā vai kastē bez slēdzenes, kuriem tas noteikti izraisīs interesi vai izmantos iebrucēji, kuri ir iekļuvuši Jūsu mājā. Traģēdijas gadījumā visu atbildību uzņemsies ieroča īpašnieks. Galu galā tieši viņš nespēja nodrošināt pareizus uzglabāšanas apstākļus un drošību, tāpēc viņš pārkāpa likumu. Par šādu vainu var saukt pie administratīvās vai kriminālatbildības.

 

Mēs piedāvājam jūsu uzmanībai dažus padomus, kā pareizi uzglabāt ieročus:

  1. Ir svarīgi atcerēties, ka piekļuvei ieročiem jābūt tikai pašam īpašniekam.
  2. Neatkarīgi no tā, cik sver Jūsu seifs, neaizmirstiet enkura stiprinājumu. Ieroču seifa piestiprināšana ir obligāta prasība. Tādējādi, droši nostiprinot seifu, Jūs to pasargāsiet no zādzībām un nestabilitātes, jo nelielais pamatnes laukums ievērojamā augstumā padara ieroču seifus nestabilus. Tas jo īpaši attiecas uz garstobra ieroču seifiem, kuriem ir augsta konstrukcija ar nelielu pamatnes laukumu. Tie jānostiprina, izmantojot enkura skrūves, pie sienas vai grīdas. Gandrīz katrā seifā un ieroču skapī ir caurumi, lai to piestiprinātu pie grīdas vai sienas. Ieroču seifu ieteicams piestiprināt pie sienas, mēbelēm vai grīdas, lai to nevarētu iznest no telpas. Šādi piesardzības pasākumi neļaus skapim nejauši apgāzties, bet uzbrucējiem izņemt to no telpās.
  3. Glabājiet munīciju atsevišķi no šaujamieročiem īpašā seifa nodalījumā, kas tiek aizslēgts ar atslēgu. Pievērsiet uzmanību patronu izvietojumam-uzglabājiet tās ne tuvāk kā 1 metru no apkures ierīcēm. Ieroču seifa atrašanās pie apkures baterijām, krāsnīm, apkures ierīcēm un citām ierīcēm ar paaugstinātu temperatūru ir ļoti nevēlama, jo munīcijas pārkaršana var izraisīt tās eksploziju.
  4. Novietojiet seifu tā, lai tā klātbūtne dzīvoklī vai mājā nebūtu pamanāma.
  5. Ir iespējams uzstādīt signalizāciju, kas darbosies nesankcionētas piekļuves gadījumā. Dažiem seifu modeļiem tā jau ir iekļauta komplektācijā.
  6. Ierocis jāuzglabā izjauktā veidā, ja demontāžu atļauj tā konstrukcija.
  7. Ierocis jāuzglabā izlādēts, kaujas atsperes jānolaiž, tās jātīra un jāieeļļo.

 

Vai Jums joprojām ir kādi jautājumi, vai Jums nepieciešama palīdzība, izvēloties seifu?

Mūsu speciālisti atbildēs uz visiem jautājumiem un palīdzēs jums izdarīt pareizo izvēli.

Mūsu tiešsaistes veikalā Jūs varat izvēlēties drošu seifu, lai bez problēmām un pareizi uzglabātu ieročus. Mums ir ekskluzīvi dažādu izmēru un pretuzlaušanas izturības klases ieroču seifu modeļi.

Mūsu seifos Jūsu ieroči būs droši aizsargāti.

Izvēlieties tūlīt un veiciet pasūtījumu!

up arrow to top page
whatsapp icon