Pirkumu grozs

Padomi uzņēmuma noliktavas iekārtošanai

Publicēts: 27.04.2020 Izlasītie laiki: 3540

Daudzos uzņēmumos noliktava ir uzņēmuma sirds, kur notiek visaktīvākā darbība, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi noliktavas iekārtošanu plānot rūpīgi, domājot gan par organizētību, gan par darbinieku ērtībām. Bet kā tad iekārtot ērti pārvaldāmu un pārskatāmu noliktavu? To centīsimies noskaidrot šajā rakstā!

Izstrādā noliktavas plānu: Pirmais solis noliktavas iekārtošanā ir plāna izstrāde. Vēlams uzzīmēt noliktavas plānu ar visiem telpas izmēriem un izejām, lai saprastu, kādi ir telpas ierobežojumi un kāds būs labākais plauktu un citu mēbeļu izvietojums. Jau plānošanas stadijā būtu vēlams noliktavu sadalīt zonās, lai mantu glabāšana netiktu veikta haotiski un visu nepieciešamo varētu atrast pat intuitīvi. Svarīgs ieteikums, kuru vajadzētu ņemt vērā: biežāk nepieciešamās lietas ieplāno glabāt tuvākajos noliktavas plauktos, bet retāk nepieciešamās lietas glabā noliktavas tālākajā galā.

Izvēlies pareizos noliktavas plauktus: Jebkuras noliktavas galvenās mēbeles ir plaukti, jo ar tiem iespējams ne tikai ērti organizēt mantu glabāšanu, bet arī efektīvi izmantot noliktavas tilpumu. Ņem vērā, ka plauktiem jābūt izturīgiem, ērti kopjamiem, kā arī plauktu kravnesībai jābūt pietiekami lielai, lai tie nedeformētos vai neizjuktu no tajos salikto mantu svara. Noliktavām nenoliedzami labākais risinājums ir metāla plaukti, jo tie neprasa īpašu kopšanu un tiem ilgtermiņā ir izcili tehniskie rādītāji.

Veic marķēšanu: Noliktavā ieteicams marķēt gandrīz visu: plauktus, konteinerus, plastmasas kastes utt., lai katrs noliktavas darbinieks zinātu, kur katrai lietai ir paredzētā vieta. Marķēšana īpaši atvieglo darbu gadījumos, kad uzņēmumā tiek pieņemts jauns darbinieks, jo tādējādi viņš ātrāk apgūst noliktavā esošo sistēmu. Noteikti jāpiemin, ka marķējumi atvieglo arī kārtības uzturēšanu un ļauj novērst situācijas, kad kāds no noliktavas priekšmetiem tiek izmantots mērķim, kuram tas nav paredzēts.

Maksimāli izmanto telpu: Noliktavas telpas apsaimniekošana vai īrēšana maksā naudu, tāpēc vēlams to izmantot maksimāli efektīvi. Augsti noliktavas plaukti ir viens no labākajiem veidiem, kā to izdarīt, jo tiks izmantots ne tikai telpas grīdas laukums, bet arī telpas tilpums. Izmantojot noliktavu plauktus, ņem vērā:

  • Biežāk nepieciešamās lietas glabā tuvāk darba epicentram, bet retāk nepieciešamās glabā noliktavas tālākajā galā.
  • Smagākās lietas glabā plauktu apakšā, bet retāk nepieciešamās plaukta augšpusē.

Vajadzētu gan atcerēties, ka noliktavas telpa nedrīkst būt pārbāzta un ejām starp plauktiem jābūt pietiekami plašām, lai darbinieki pa tām varētu brīvi pārvietoties.

Veic noliktavas revīziju: Arī tad, kad noliktava būs pilnībā iekārtota, tas nenozīmēs to, ka tieši tāda tā paliks uz visiem laikiem, jo laika gaitā mainās un attīstās gandrīz visi uzņēmumi. Periodiski vēlams izvērtēt, vai noliktavai nav nepieciešami kādi uzlabojumi, lai tā varētu mainīties līdzi uzņēmumam un darboties vēl efektīvāk. Iespējams, būs vajadzīgs lielāks plauktu daudzums, plaukti ar lielāku kravnesību vai cits noliktavas aprīkojums mantu glabāšanai un ērtākam darbam. Ļoti svarīgi izvērtēt arī drošību noliktavā – ja inventāram nepieciešams remonts vai arī tas savu laiku jau nokalpojis, tad to pēc iespējas ātrāk vajadzētu salabot vai aizvietot ar jaunu.

Der atcerēties, ka pārdomāti iekārtota noliktava būtiski ietekmē produktivitāti un nodrošina ērtu darba vidi, tāpēc noliktavas iekārtošanai nevajadzētu skopoties nedz ar laiku, nedz ar finansēm.

Tags: Daudzos uzņēmumos noliktava ir uzņēmuma sirds, kur notiek visaktīvākā darbība, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi noliktavas iekārtošanu plānot rūpīgi, domājot gan par organizētību,

up arrow to top page
whatsapp icon